TJ Sokol SG Plzeň - Petřín

Ženy splnily výkonnostní cíl
Středa, 22 Září 2010 10:23

Extraligové družstvo žen postoupilo do finále mistrovství České republiky, které se v letošním roce konalo ve Vyškově. Splnili jsme tak výkonnostní cíl, stanovený realizačním týmem před začátkem  sezony a po třech základních kolech nejvyšší atletické soutěže jsme figurovali na šestém místě. Mezi absolutní elitu jsme však nastupovali značně oslabeni, pouze s deseti  závodnicemi. Přes veškeré úsilí tradičních opor i ostatních našich závodnic, nemohli jsme pomýšlet na lepší než sedmé místo. Chyběly především kanadská sprinterka Sarah Peirce, chodkyně Karolína Škrášková a oštěpařka Helena Brejchová. Jejich bodové manko je vzhledem k současnému potenciálu našeho družstva nezastupitelné a v konečném bilancování úspěšnosti rozhodující.
Jestliže chceme udržet naše ženy v extraligové soutěži i v dalších letech, je nutné družstvo nejenom posílit, ale především založit klubovou koncepci na důsledné práci s talentovanou mládeží. Nebudeme-li doplňovat kolektivy dospělých z vlastních odchovanců, nebudeme také schopni konkurovat české atletické špičce.
Cílem tohoto zpravodaje však není vize do budoucna, nýbrž hodnocení právě skončené sezóny. Podívejme se tedy konkrétně na úroveň našich závodnic.


Ivana Sekyrová – skvělá atletka. Kvalita jejích osobních rekordů od 100 m až po  maratón včetně překážek a běhů do vrchu, nemá v Čechách obdoby. Její
přístup k atletice a k družstvu Sokola je příkladný. K nespočetným úspěchům  své bohaté kariéry přidala v letošním roce titul mistryně ČR v běhu do vrchu
a tři stříbrné medaile z desítky, 3 000 m přek. a půlmaratonu. Pro družstvo získala v základní části 25 b.a ve finále M-ČR byla se ziskam 10 bodů naší nejúspěšnější závodnicí.



Lenka Lepičová posunula hranici svého osobáku na 100 m př. na 13,64. Jediná, která získala pro naše barvy medaili (stříbro) na mistrovství republiky.Výborná a spolehlivá závodnice, přesvědčovala o svých kvalitách v každémkole. Budeme se těšit na její další zlepšování.  V extralize dosáhla nejvyššího zisku 30,5 b. a stala se tak naší nejlepší atletkou základní části.Ve Vyškově přispěla 4,5 b.

 


Pavlína Vostatková
– patřila k nejzkušenějším závodnicím. Po odeznění únavového syndromu se vrátila na atletickou dráhu a od postupu Sokola do extraligy nevynechala snad jediné kolo. V posledních letech byla jedním z hlavních pilířů úspěchů našeho klubu v soutěžích jednotlivců i družstev. Svými výkony(100m 11,36 a 200 m 23,33) se řadí mezi nejúspěšnější sprintérky české atletické historie. V minulosti několikanásobná mistryně ČR. V  letošním roce svoji závodní karieru pravděpodobně ukončí nebo omezí.  Ve třech základních kolech získala 17,5 b. a ve finále přidala 4,5 b.



Monika Preibischová – velmi kvalitní závodnice, která již dosáhla řady výborných výsledků jak na dráze, tak v terénu. Na domácím šampionátu v Třinci obsadila v závodě na 1500 m 4.místo. Velmi dobře si vedla také v extralize kde letos v základní části posbírala úctyhodných 29 b. a
ve Vyškově pro nás získala 7 b.

 

Lenka Všetečková se v přípravném období  potýkala se zdravotními problémy. Její výkonnostní vzestup se sice přibrzdil, ale my všichni věříme, že Lenka se dá opět dohromady a naváže na své úspěchy z předloňské a loňské sezony, kdy brala na M-ČR bronzové medaile na 5 km a na patnáctce.
Především její výkon na trati 1500 m byl výborný. Stále patří mezi naše nejlepší a nejobětavější atletky. V základní části získala  18 b. a ve Vyškově přidala dalších 5 b.


Sarah Peirce – atletka kterou jsme získaly z Kanady. Dokázala se v každém kole prosadit mezi nejlepšími českými sprinterkami. Nejkvalitnějšího výkonu dosáhla při třetím kole v Pardubicích (100 m  11,78). Výrazně napomohla našemu kolektivu k postupu do finále. Škoda, že nemohla startovat ve Vyškově. Doufejme, že se v příštím roce opět objeví a pomůže nám.  V základních kolech získala celkem 29 b.


Katarína Berešová – běžecká posila ze Slovenska byla velmi platnou závodnicí s rozsahem od 3 do 10 km. Čím delší závod, tím lépe, potvrdila při 3. kole na desítce,
kde se jí podařilo zvítězit. Majstérka SVK absolvovala celou základní část se ziskem 23 b. a ve Vyškově si připsala další 4 b.

 


Eva Hanuliaková – další atletka slovenské národnosti. Oštěpařka, která se nejlépe umístila ve 3. kole. Její součet základní části činí 16 b. a  za 5. místo v M-ČR jí patří 4 body. Ve Vyškově se prosadila také její malá dcerka 2. místem v dětských soutěžích (další naděje?!).



Karolína Škrášková – naše jediná chodkyně. V každém kole získávala důležité body pro úspěch družstva a nasbírala jich celkem 23. Bohužel ani ona nemohla nastoupit do závěrečného dějství. Přednost dostal studijní pobyt ve Švédsku, což chápeme a respektujeme.



Vendula Eismanová – stále se lepšící mladá oštěpařka, odchovankyně Sokola, která postupně navazuje na úspěchy z mládežnických kategorií a začíná se prosazovat mezi dospělými.Máme radost také z toho, že projevila zájem o práci s těmi nejmenšími sportovci a bude trénovat skupinu žactva.Startovala ve dvou základních kolech se ziskem 5 bodů. Ve Vyškově obsadila 6. místo za které ji byly přiděleny 3 body.


Petra Fairaislová – potýkala se s častými zdravotními potížemi. Nejraději bude  vzpomínat na  3. pardubické kolo, kde se prosadila ve dvou disciplinách. Na tu třetí ulitou určitě ráda zapomene. V základních kolech vybojovala 10,5 b. a za štafetu z vyškovského tartanu má 0,5 b.



Helena Brejchová startovala pouze v pražském 2. kole, kde obsadila 5 místo. Škoda, že svůj šestibodový zisk nemohla navýšit. Snad v příštím roce uvidíme Helenu v oštěpařském sektoru častěji.



Vanda Březinová ziskem devíti extraligových bodů překvapila a potěšila. Dařilo se jí především v Pardubicích, kde se blýskla 5. místem.


Adéla Černá je velmi mladou a perspektivní sprintérkou. Soutěže dospělých jsou však zatím nad její síly.Věříme, že bude dobře trénovat a prosadí se později.


Rádi bychom všem závodnicím, které se podílely na reprezentaci nejúspěšnějšího plzeňského celku současnosti poděkovali a popřáli jim pevné zdraví, kvalitní přípravu a skvělou formu v  následujícím roce.

Vítězslav Vostatek

 

 

Pořadí bodujících závodnic

Extraliga I-III. kolo
1. Lenka Lepičová 30,5 b.
2. Monika Preibischová 29
3. Sarah Peirce 29
4. Ivana Sekyrová 25
5. Katarína Berešová
23
6. Karolína Škrášková 23
7. Lenka Všetečková 18
8. Pavlína Vostatková 17,5
9. Eva Hanuliaková       
16
10. Petra Fairaislová 10,5
11. Vanda Březinová 9
12. Helena Brejchová 6
13. Vendula Eismanová 5
14. Adéla Černá
0

 

 

Mistrovství ČR družstev
1. Ivana Sekyrová
10
2. Monika Preibischová   
7
3. Lenka Všetečková
5
4. Lenka Lepičová    
4,5
5. Pavlína Vostatková 
4,5
6. Eva Hanuliaková
4
7. Katarína Berešová 
4
8. Vendula Eismanová 3,5
9. Petra Fairaislová   
0,5
10. Adéla Černá 
0,5

 

> Výsledky z finále extraligy <

 

Vyhledávání

Navštivte fotogalerii

Banner

Náš sponzor

Banner
Banner